14 березня людство, чи, щонайменше, його частина, небайдужа до математики, відзначає день числа „Пі”.

Число π – одна з найвідоміших і найважливіших математичних констант у світі. Якби ми не знали числа π, не було б ані телевізора, ані радіо, ані телефонів, ми не могли б подорожувати літаком. Без формул, записи яких містять число π, неможливо було б розрахувати траєкторії польоту космічних кораблів. Одне слово, число π з’являється у формулах, що використовуються в найрізноманітніших сферах. Фізика, електротехніка, електроніка, теорія ймовірностей, будівництво та навігація – це далеко не повний їхній перелік.

Щороку математики усього світу відзначають 14 березня День числа π. Це свято 36 років тому запровадив фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу. Він запропонував започаткувати це святкування саме 14 березня, адже на американський манер ця дата записується як 3/14, а саме 3.14 – перші три найбільш відомі цифри числа π. Крім того, саме 14 березня народився один із найвидатніших учених світу – Альберт Ейнштейн. З того часу святкування Дня числа π поступово набувало все більших масштабів, і у 2019 році ЮНЕСКО призначило 14 березня офіційним Міжнародним днем математики.

Серед усіх наук,

що відкривають людству

шлях до пізнання законів природи,

наймогутніша,

найвеличніша наука – математика.

С. Ковалевські

Щороку, в рамках річного плану, вчителі математики нашого ліцею,  проводять тиждень математики. Такий захід передбачає велику підготовчу роботу, під час якої вчитель додатково отримує можливість для співпраці і спілкування з учнями, не обмежену рамками програми і  часом уроку. Самі ж діти одержують можливість познайомитися з іншою математикою: більш цікавою і живою.

  Напередодні  Дня народження  числа   π  ,  в нашому ліцеї , було проведено тиждень математики та інформатики.   

 . Протягом тижня учні ознайомилися з цікавими висловами про математику, розгадували математичні ребуси та головоломки, розв’язували задачі на кмітливість, аналізували як створюються математичні фокуси з числами. 

Учні початкових класів долучилися до конкурсу малюнка « Математика очима дітей». За кращі роботи  діти отримали заохочувальні призи.

 Учні 6-А та 6-Б взяли участь у математичному квесті  «Цікава  математика », під час якого діти розв’язували цікаві завдання. В ході змагань школярі отримали емоційно-позитивний заряд. Кожен із них, враховуючи свої індивідуальні особливості та інтереси, міг працювати із захопленням. Під час заходу учні дізналися багато цікавого, нового, пізнавального і корисного з математики.

  Для учнів 5-х  , 7-х та  8-х класів були на дверях кожного класу були прикріплені  конверти  , в яких  знаходилися різні завдання. Діти не тільки відповідали на запитання та розв’язували цікаві задачі, а й показали, що володіють почуттям гумору, вміють підтримувати один одного; виявляють вміння знайти розв’язання до складних логічних задач.

   9 – 11 класи взяли  участь у написанні рефератів про видатних українських математиків.

  Протягом тижня в вестибюлі школи демонструвались математичні ребуси та цікава інформація з математики.

  Сподіваємось, що шкільне життя дітей цього тижня було більш цікавим і запам’ятається надовго

Попередній запис
Наступний запис

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *